Здавна вважають свічку символом вогню, сонця, духовної енергії, чистоти серця, життя, долі. Фраза «його свічка ясно горить» означала, що  «він живе праведним, доброчесним  життям». Саме так прожив своє життя Іван Пилипович  Филипчак (1871-1945).

 Знайомство з життєписом Івана Филипчака стає справжнім відкриттям вчительського покликання для студентів нашого навчального закладу. Вони мають змогу ознайомитися з педагогічною та громадською діяльністю видатного педагога та громадського діяча Самбірщини  І. Филипчака під час  відвідин кімнати-музею І. Филипчака, що діє у коледжі, де змістовні екскурсії проводять студентки коледжу під наставництвом  Оксененко С.М.    

           Івана Филипчака і як вчителя, і як людину любили  за його порядність, вимогливість  та простоту. Він прагнув виховувати змалечку незалежних, вільних, свідомих патріотів, гідних мати свою соборну національну українську державу. У своїх творах професор Филипчак  не тільки висвітлював події з історії нашого краю, а й показував велич духу наших співвітчизників, їхню любов до своєї землі, культури, вчив захоплюватись їх героїчним життям. Тож маємо чудесний взірець того, яким має бути вчитель – невтомним, дієвим патріотом своєї справи і Батьківщини.

В музеї Івана Филипчака, що працює в приміщенні КЗЛОР “Самбірський фаховий педагогічний коледж імені Івана Филипчака”, студенти, викладачі і жителі Самбора можуть познайомитися з багатьма матеріалами, присвяченими життю і діяльності Івана Пилиповича Филипчака.