У січні 2023 року КЗЛОР «Самбірський фаховий педагогічний коледж імені Івана Филипчака» відзначив 152-у річницю з дня народження нашого видатного краянина – Івана Филипчака.

У національно-культурному та освітньому житті першої половини ХХ ст. він посідає особливе місце як талановитий педагог, письменник, активний громадський діяч і невтомний дослідник історії українського шкільництва. З цієї нагоди у коледжі було організовано екскурсії (завідувачка музеєм С.М. Оксененко, екскурсовод В.Войтів, студентка групи ПО-41), підготовлено настінну газету «Іван Филипчак. Життя мов полум’я свічки» (викладачі Г.І.Гнип, Л.М.Рондяк); проведено відкрите виховне заняття-екскурсію (група ФВ-21, керівник М.І.Дзюба).

Працівниками бібліотеки були організовані книжкові виставки на абонементі і в читальній залі, присвячені творчості І.Филипчака: «Іван Филипчак – письменник, педагог», «І.Филипчак – вчитель народу».Особливою подією для студентів коледжу стала презентація творчого проєкту «Іван Филипчак: дорогами століть».

З вітальним словом до викладачів, та студентів звернувся директор коледжу, кандидат економічних наук В.П. Вантух. Майбутні вчителі з великим інтересом слухали розповіді учасників дійства про нелегке, але багатогранне, насичене життя Филипчака, яке він присвятив служінню українському народу, про трагічне завершення його земного життя на засланні в Сибіру.

Для глибшого ознайомлення з літературною творчістю Івана Филипчака студентам пропонувалося стати учасниками «книжкового подіуму», глядачами інсценівок творів письменника «Анна Ярославна – королева Франції», «Кульчицький – герой Відня», «За вчительським хлібом».

Цікавим був фоторепортаж студентів групи ПО-12 про відвідування ними музею «Бойківщина», першим директором якого був Іван Филипчак. А нещодавно тут експонувалися творчі роботи студентів відділення образотворчого мистецтва.Важливо, що сьогодні студенти усвідомлюють необхідність берегти пам’ять про нашого багатогранного, талановитого краянина, який присвятив життя своєму народові, вивчати його спадщину, а головне – стати найкращими вчителями для своїх учнів, вчити їх понад усе любити рідну землю, свій народ.За ці роки наше училище стало коледжем, в якому зараз студенти можуть отримати освіту з п’яти спеціальностей: «Початкова освіта», «Дошкільна освіта», «Образотворче мистецтво», «Фізичне виховання», «Комп’ютерні науки».

Наступного року прийдуть абітурієнти здобувати знання з іноземної філології.Сьогодні, в час, коли країна боронить свою землю, наші студенти вдячні випускникам і викладачам коледжу, які захищають Україну від російських загарбників, за їх мужність, незламність, нескореність.Творчий проєкт підготували студенти групи ПО-12, ФВ-21, ПО- 41 (ФМБ); керівники проєкту Л.М.Рондяк, Г.І. Гнип.